NL Doet dagen op de Paardenplak

Op 15 maart 2024, de eerste NL Doet-dag, is de naam van het vernieuwde voetbalveldje bekend gemaakt. De naam “De Swink” , vernoemd naar Frans Swinkels, de oud-doelman van SC Irene en VVV, werd onder grote belangstelling onthuld door Wethouder Tom Verhaegh, samen met de oud-kinderburgemeester van Venlo Isa Waltmans en een zoon van Frans Swinkels.

Wie was Frans Swinkels?
Frans Swinkels is geboren in Tegelen op 2 november 1931. Hij overleed op 62 jarige leeftijd in Tegelen op 3 mei 1994. Frans Swinkels begon zijn voetbalcarrière als jeugdspeler bij VV Tegelen, het latere SC Irene. Toen het profvoetbal in 1954 zijn intrede deed in Nederland werd de voormalig jeugdinternational aangetrokken door Sportclub Venlo ’54 dat kort nadien opging in VVV. Hij maakte deel uit van het Venlose elftal dat in 1959 de KNVB-bekerfinale won dankzij een 4-1 overwinning op ADO.

Frans Swinkels behoorde, ondanks zijn relatief geringe lengte (1.75 meter), destijds samen met Piet Kraak, Frans de Munck en Eddy Pieters Graafland tot de betere keepers in de Eredivisie en verdedigde in 1960 eenmaal het doel van Nederland-B in een interland tegen Luxemburg.
Hij stond bekend als een keeper met meevoetballende kwaliteiten en werd vanwege een blessuregolf in het seizoen 1962-63 zelfs tweemaal als linksbuiten opgesteld: in de thuiswedstrijden tegen DWS op 23 mei 1963 (0-1) en tegen Eindhoven op 9 juni 1963 (2-1).
In het seizoen 1966-67 vestigde hij een record door tien wedstrijden op rij ongeslagen te blijven. Op 19 maart 1967 raakte de doelman dat record weer kwijt, toen hij in een uitwedstrijd bij AGOVV drie tegentreffers moest incasseren. Op 1 juni 1969 nam Swinkels op 37-jarige leeftijd afscheid van het betaalde voetbal in een thuiswedstrijd tegen Zwolsche Boys (0-3). Nadien was hij nog trainer in het amateurvoetbal bij onder andere Koningslust, RKVV Volharding, RFC Roermond, SC Irene en SV EMS.
(Bron: Wikipedia).

Verdere sportactiviteiten helaas afgelast

Helaas waren de weergoden ons na de bekendmaking van de naam van het voetbalveldje niet langer gunstig gezind. Hevige regen met onweer en bliksem dwongen ons, in overleg met de gemeente, te besluiten de sportactiviteiten voor de rest van de middag geen doorgang te laten vinden. Helaas moesten we meer dan 100 kinderen en vele ouders naar huis sturen.

Maar we gaan dat inhalen!! Dus hou onze Nieuwsbrief, facebook pagina en website in de gaten!

Op 16 maart, de tweede NL Doet-dag, begonnen we met goed weer aan de volgende opdracht die we ons gesteld hadden. Met de hulp van vrijwilligers, zowel volwassenen als kinderen’ werd de bosrand en de Paardenplak opgeschoond.

Veel overtollige struiken, takken en slecht hout werden weggehaald. Ook werden er veel andere voorwerpen, zoals steen, brokken cement en ijzeren paaltjes, in het bos aangetroffen. Helaas ook veel hondenpoep.

De vrijwilligers roepen dan ook iedereen op, om onze natuur schoon te houden. Gooi geen afval in het bos en laat de honden hun behoefte doen buiten de Paardenplak. Loop wat verder het bos in zodat er niemand meer last van heeft. Of beter nog: gebruik de bekende zakjes en ruim de uitwerpselen van je hond op.

Al met al een mooie dag waarin we met velen actief bezig zijn geweest.

Tot slot een dank aan de gemeente Venlo en Plus Verbeeten die ons bij deze dagen gesteund hebben.

Overig nieuws

Glazenap winnaar Circulaire Innovatie Top 20 Limburg

De werkgroep Klimaatakkoord van het Huis van de Wijk de Glazenap greep woensdag  13 maart op de Brighlands Campus in Geleen de 1e prijs in de Circulaire Innovatie Top 20 Limburg. Dat gebeurde in de categorie ‘Gemeenschappen’. De overwinning leverde een ‘Golden Ticket’...

Circulaire community’

Vandaag zal een rapportage van Omroep Venlo op TV zijn, over onze deelname woensdag jl. aan de Circulaire Innovatie Top 20 van de provincie Limburg. In de categorie ‘Circulaire community’ behaalden we daar de eerste prijs met de circulaire vernieuwingen die onze...

Feest op de paardenplak

Afgelopen anderhalf jaar is er veel gebeurd op de Paardenplak. Dit mooie stuk openbare ruimte is omgetoverd tot een plek voor jong en oud om te spelen, sporten, bewegen en ontmoeten. Het is een prachtige plek in de wijk waar iedere wijkbewoner trots op mag zijn. Het...

Taalmaatjes gezocht

Wie bij de start van het project ‘Nederlands als tweede taal’ had voorspeld, dat we na anderhalf jaar al onze 64e cursist zouden inschrijven, die hadden we vast en zeker voor gek verklaard. Toch is het zo. De eerste groep is inmiddels klaar met haar cursus A1. De...

Steyler Jeugddag 2024: Een Dag vol Ontdekkingen en Avontuur

Op dinsdag 30 april 2024 wordt de tweede editie van de Steyler Jeugddag gehouden, een bruisend evenement vol educatie en plezier voor jongeren. Van 11.00 tot 16.00 uur zullen verschillende locaties in Steyl hun deuren openen om de jeugdige bezoekers te verwelkomen. De...

Clubkampioenen van de Glazenap

Vrijdag 1 december 2023 organiseerden ontmoetingscentrum de Glazenap en biljartvereniging Dök d'r Naeve weer het jaarlijks biljart kampioenschap libre tussen de clubkampioenen van de Glazenap. Deelnemers waren namens BC.Steyl: Peter Schutter, De Spechten: Math van...